Örökbefogadás

Nemrég olvastam egy cikket, állatmentők osztották meg. Cuki kutyát örökbefogadott valaki egy egyesülettől, majd másnap visszaadta, egy cetlivel: "Nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket." Nem tudom, mit véthetett az az állat egyetlen nap alatt... (?!) DE. Jó lenne, ha felfogná mindenki: az állat néha gond! Néha nyűg és macera! Mindig sok meló!! Igen, néha a saját anyád se váltja be a hozzáfűzött reményeket, mert pl. megtagadja a palacsinta sütést! :)... De ő az anyád. A kutya pedig egy érző lény, aki kötődik, szeret, és néhányuk igen nehezen viseli, hogy nincs meg az a stabilitás az életében, amit egy gazda és otthon biztosíthat számára.

Szóval nem árt memorizálni: ha kiviszel a menhelyről egy kutyát, de nem informálódtál körültekintően arról, hogy milyen az a kutya (mozgékony, lusta, okos, kicsit bohókás, enyhén agresszív), akkor azért nem ő a felelős, hanem te. Vigyél magaddal kutyakiképzőt, mérje fel az adott kutyát és az alapján válassz, hogy ő mit mond. Ez a költség hidd el töredéke annak, amit majd a kutyádra fogsz költeni. Ha májer vagy, és te választasz egyedül (holott kutyát is még csak képről láttál, meg a szomszéd Buksit egyszer megközelítetted 6 méterre), akkor viszont vállald a választásod következményeit! Akkor is, ha megrágja a cipődet (mert kölyökkutya), akkor is, amikor először megharap (mert egy 50 kilós kaukázusi juhász és bevédi a házát) és akkor is, ha lyukasra pisili a nemrég telepített gyepszőnyeget (mert szuka).

(Csak egy ingyen jó tanács pároknak, mert mostanában ilyenről is rengeteget hallani: már az örökbefogadás pillanatában el lehet dönteni, hogy alapvetően kié a kutya. Nem akarok statisztikákkal dobálózni, de még ha most azt is gondoljátok, hogy életetek végéig együtt lesztek, ha mégsem így alakulna, és szakítotok, vagy váltok, a kutyával akkor sem tehetitek meg, hogy visszaadjátok a menhelyre!!! A menhelyek nem videótékák, és nem is arra lettek kitalálva, hogy a magára hagyott, lelkileg összeroppant kutyák rehabilitációjával foglalkozzanak!!) 

A te döntésed, a te felelősséged! Ha nem tudsz megfelelően mérlegelni, akkor pedig inkább el se indulj a menhelyre. Ne törd össze feleslegesen még egy kutya szívét. 

Ajánló
Kommentek
  1. Én